FRIA GEMYNTHE

Min opvækst i New Zealand har givet mig en stor respekt og forståelse for naturen.

Som barn var jeg omgivet af inspirerende og kreative rollemodeller. Jeg husker tydeligt Beryl, en ældre kvinde der nogle gange passede os. Hun sad tit ved sin rok og spandt uld som hun plantefarvede og strikkede af.

Mine forældre havde et kunstgalleri derhjemme. Stueetagen af vores hus var fyldt med malede mesterværker, og i vores have var det som om, der voksede skulpturer op af jorden.

Jeg er absolut påvirket af min barndoms landskab. Nu som voksen kan jeg tydeligt se hvordan jeg er blevet præget og kan forstå hvorfor, jeg har viet mit hjerte til naturligfarvning og håndarbejde.

Det kunne ikke være anderledes!

UDDANNELSE OG ARBEJDSERFARING

Jeg har syv års tekstil-faglig uddannelse bl.a. en Professions Bachelor i Tekstil Design, Håndværk og Formidling fra Håndarbejdets Fremme. Jeg er permakultur certifikatholder og har et ayurvedisk sygepleje bevis, jeg er også uddannet yogalærer.

Jeg var en del af den daglig formidling på Dragtværkstedet i Sagnlandet Lejre i ni år, hvor jeg specialiseret mig i fortidens tekstilhåndværk. De første to år på værkstedet blev jeg oplært af en en meget kyndig og kærlig kvinde ved navn Anne Batzer. Anne lærte mig om forundring, fordybelse og fortælling. Jeg føler mig så heldig at havde haft Anne som mester. Værkstedets tætte kommunikation med Center for Textile Research (Københavns Universitet) og National Museet har igennem årene givet mig indsigt i de arkæologiske fund og den dertilhørende tekstilforskning, en uundværlig viden når man skal genskabe klæder fra oldtiden. Derudover har jeg  samarbejdet med bl.a ROMU, Herregårdsmuseet Selsø Slot og Søfarts museet i Helsingør. Jeg underviser og udfører konsulentarbejde for tekstilskoler, aftenskoler og Københavns Universitet. Jeg afsluttet et broderi projekt for Nationalmuseet i 2020. Jeg har arbejdet på en Rudolf Steiner skole, hvor jeg blandt mange forskellige opgaver, har undervist i håndarbejde. Ved siden af arbejde, læser jeg en kandidat i Kultur og Formidling på Syd Dansk Universitet.

MISSION

Jeg anser mig selv som en bærer af vores kulturarv. Jeg betragter det som min pligt, at lade vores forfædres hvisken blive hørt og fortælle deres historier. Jeg elsker at dele det, jeg ved, og håber, at viden om fortiden kan inspirere andre til en smukkere og mere bæredygtig fremtid.

Jeg ønsker at fremme kendskab til planter for at være med til at skabe et sundt forhold mellem mennesker og natur.

Jeg vil gerne se jorden befolket af mennesker der forstår og værdsætter vores omgivelser.

Mit mål er, at flere vil få øjnene op for at arbejde med naturen istedet for imod den, og at vi igennem kulturens fortællinger kan blive inspireret til at gøre noget og få jord under neglene, farve på fingrene, sol på huden og latter i lungerne!

HÅNDENS ARBEJDE ER ÅNDENS ARBEJDE

Jeg mener at vores udvikling; både den personlige men også den globale, ville have godt af at flere mennesker lærer at bruge deres hænder. Det er en magisk process at være medvirkende til at materialisere en eller flere tanker og se det man drømte om, blive til virkelighed.

Forstil dig en verden med færre maskiner, mindre larm og gladere mennesker. Det er ikke uopnåeligt, vi skal bare lære kunsten at fordybe os. For mig er det meste håndarbejde som at trække vejret! Jeg elsker at være igang og håber at jeg kan inspirere andre til det samme.